Pana in urma cu cativa ani obisnuiam sa consum ocazional ceai verde, negru si cateodata alb, la pliculete, din frunze tocate, majoritatea produse in Anglia. Singurul ceai cat de cat chinezesc il consumasem inainte de 89, fiind acel ceai verde varsat, din frunze intregi, cu flori de iasomnie, care se gasea la un moment dat pe piata predecembrista. In urma cu mai bine de un an am inceput sa ma interesez de ceaiul autentic chinezesc si sa cochetez cu ideea dotarii cu ustensilele necesare prepararii acestuia in stil kung fu. De mare folos mi-a fost situl lui Cosmin, chadao.ro si discutiile purtate cu el pe email. Am aflat astfel de cateva situri de referinta de unde se pot comanda ceaiuri si ustensile, intre acestea numarandu-se si yunnansourcing.com – din China si cantontea.com – din Anglia. Diferenta intre cele doua situri ar fi ca Yunnan Sourcing are preturi mai bune dar se plateste vama si dureaza ceva mai mult cu livrarea in timp ce Canton Tea are preturi ceva mai mari dar transportul este mai ieftin si dureaza mai putin, neexistand taxe vamale. Ar mai fi ceva legat de Yunnan Sourcing si anume problemele de la vama care s-ar putea isca datorita incompetentei vamesilor.
Prima comanda am dat-o in octombrie 2010 la Yunnan Sourcing si bineinteles ca a fost cu peripetii. Primul colet s-a pierdut pe drum si dupa cateva saptamani Scott – proprietarul sitului - mi-a mai trimis un colet care a ajuns in cele din urma pe la jumatatea lunii noiembrie. La vama am constatat ca un gaiwan era spart dar nu aceasta a fost marea problema. Vamesa, dupa ce le-a studiat, le-a mirosit, a dat cateva telefoane la sefi ca sa le descrie forma, infatisarea si mirosul, nu a vrut sub nici o forma sa creada ca turtele si gogosile de puerh erau ceai si nimic altceva, suspiciunea indreptandu-se catre zona etnobotanicelor si blocandu-mi coletul pana cand eu voi fi adus un certificat fitosanitar pentru fiecare tip de ceai. Am aflat de la chinez ca un astfel de certificat costa 10$/tip de ceai si ca dureaza cam doua spatamani doar pana il obtine. Pana la urma, m-am prezentat a doau zi cu printurile paginilor online ale produselor cumparate si pagina wikipedia referitoare la puerh, documente care mi-au fost acceptate in cele din urma si puse la dosar, reusind astfel sa iau coletul dupa ce am platit, bineinteles, taxele corespunzatoare si TVA-ul. Am primit totodata recomandarea sa nu mai cumpar ceai de la chinezi.
Una peste alta, experienta m-a facut sa ma abtin de la urmatoarele comenzi din China. Ramanea cantontea.com. As mentiona aici si magazinul drumulceaiului.ro deschis anul trecut si care, din cate observ acum, are o gama destul de variata de ceaiuri si accesorii (fata de momentul deschiderii).
Surpriza a venit de la Cosmin care a incheiat o colaborare cu Canton Tea pentru deschiderea unui magazin online in Romania si care, cel putin pe mine, ma scuteste de multe batai de cap.
Magazinul online poate fi vizitat la adresa companiaceaiului.ro iar cititorii humidor.ro beneficiaza de un discount de 15% valabil pana la data de 16 septembrie 2011. Pentru a beneficia de reducere puteti folosi la efectuarea comenzii codul pentru discount: HUMIDOR. Tranportul este graturit in toata tara.
In magazin veti gasi o selectie facuta de Cosmin care cuprinde: ceai alb, verde, oolong, negru, flori(ceai artizanal), iasomie si accesorii. Eu am testat Bai Mu Dan, Jasmine Pearls, Silver Needle si Jade Oolong - toate excelente. Trebuie sa stiti insa ca temperatura apei si timpul de infuzare conteaza foarte mult, in special la ceaiurile albe. Pentru incepatori recomand sa va documentati de pe situl chadao.ro
Daca v-am starnit interesul si sunteti inca nehotarati, va recomand selectia Canton Tea care contine cate 10 grame dintr-o selectie de 5 ceaiuri astfel incat va veti putea hotara ce ceai vi se potriveste.
Adaugă un comentariu
| Următor > |
|---|