Humidor

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Fumatul pipei si sanatatea - Risc sau Placere ?

E-mail Print

de dr.Mark Beale - psihiatru, cercetator, profesor Charleston, SC.
Preluare din forumul PCB, Traducere: Zudo

Pentru a ne decide daca fumam sau nu, trebuie sa constientizam riscurile si beneficiile. Din pacate datele stiintifice care incearca sa cuantifice riscurile fumatului pipei raman insuficiente.
In 1964, Surgeon General of the United States a emis un raport de marca in privinta consumului de tutun. Acest raport, ce descria pericolul fumatului de tigarete, inclusiv privind bolile cardiace, afectarea pulmonara si riscul crescut de cancer, a starnit atentia publica fata de consecintele pentru sanatate ale acestui obicei.
In mod special, acest raport confirma ceea ce se suspecta de ceva vreme, si anume ca fumatul tigaretelor poate fi periculos.
Oricum, concluzia relevata de mai multe studii privind fumatorii de pipa a fost aceea ca acestia tind spre o speranta de viata mai lunga decat a populatiei, in general!
O reviziune subsecventa acestui raport, aparuta in 1979, conclude faptul ca fumatul pipei creste rata mortalitatii fata de cea a nefumatorilor, dar efectul a fost gasit minimal in comparatie cu fumatorii de tigarete.
Fumatorii de pipa care consuma 4 sau mai putine boluri de tutun pe zi au o rata de mortalitate mai mica decat nefumatorii - insemnand ca rata mortalitatii a fost gasita mai mica pentru fumatorii ocazionali de pipa decat a populatiei generale.
De atunci,alte rapoarte au fost emise, inclusiv Raportul Surgeon General of the United States din 1982 - care concluzioneaza ca fumatorii de pipa au un risc de 2 - 4.3 ori mai mare pentru cancerul pulmonar decat nefumatorii. Oricum, studiile pe care s-a bazat aceasta concluzie nu fac diferenta dintre fumatorii de pipa care inhaleaza si cei care nu. Este de presupus ca cei care nu inhaleaza prezinta un risc mai redus.
Alte raspunsuri interesante gasim la un studiu suedez facut pe gemeni, care releva faptul ca gemenii fumatori de pipa traiesc mai mult decat cei nefumatori.

"...mai multe studii privind fumatorii de pipa a fost aceea ca acestia tind spre o speranta de viata mai lunga decat a populatiei in general!"

"gemenii fumatori de pipa traiesc mai mult decat cei nefumatori."

Albert Einstein

Mark Twain

Alte potentiale riscuri
Important de retinut ca riscurile se refera la morbiditate si nu la mortalitate ! Acestea includ boli cardiace, boli cronice pulmonare, cancer de buza, limba si gat. De fapt, cel mai mare risc pentru fumatorii de pipa poate fi dezvoltarea unui cancer de buza. Acest tip de cancer este mult mai usor de tratat, are un prognostic bun si, de aceea, nu este reflectat in studiile privind mortalitatea.

"Cand un taietor de lemne simte nevoia unui prieten"
Un vechi slogan publicitar al Briggs Pipe Tobacco - "When a Feller Needs a Friend" cred ca subliniaza aspectele psihologice ale fumatului pipei. Acest fenomen reprezinta ideea unui confort mental ce poate fi gasit si in alte slogane publicitare precum "Relaxeaza-te cu Marxman" - folosit de o firma de pipe new-york-eza. Intradevar, cand examinam riscurile si beneficiile fumatului de pipa, trebuie sa luam in considerare si psihologia aferenta acestui hobby.
Multi pipari spun ca o mare placere a vietii este sa te bucuri de un tutun bun intr-o pipa favorita. Cuvantul cheie este "bucurie".
Beneficiile psihologice ale fumatului pipei au fost descrise de multi cei care se bucura de acest hobby, intre care Mark Twain, Albert Einstein si multi altii. Einstein credea ca fumatul pipei ii faciliteaza o stare de claritate in gandire, atunci cand lucra la un proiect dificil. Multe fotografii il arata la lucru cu pipele sale preferate.
Fumatorii de pipa adesea citeaza una din remarcile sale celebre: "Cred ca fumatul pipei contribuie cumva la o gandire calma si obiectiva in toate activitatile umane". Intradevar, este dificil de masurat calitatile calmante ale pipei si posibilele beneficii in munca, productivitate, relationare si relaxare a fumatorului de pipa.
In studiile viitoare poate vom afla ca savurarea cu moderatie a pipei poate prelungi viata, intr-un mod similar cu recentele descoperiri privind prevenirea unor boli cardiace prin consumul moderat de alcool (vin rosu -n.t.).
In realitate, fumatorii de pipa experimentati nu au nevoie de raspunsuri stiintifice pentru a constientiza faptul ca acest obicei reduce stresul. Acest lucru il stiu din proprie experienta. Cu toate acestea, oamenii de stiinta sunt interesati in acest fenomen si multi cred ca reducerea stresului poate prelungi viata. Unii cercetatori cred ca fumatul reduce stresul prin stimularea "centrilor recompensatorii" din creier si influenteaza chimia neuro-cerebrala (ex.dopamina). Modificarile chimice duc la calmare si reducerea anxietatii.

Riscuri vs beneficii
Sunt riscurile fumatului pipei depasite de beneficii ? In prezent nu sunt suficiente date stiintifice pentru a defini clar riscurile pentru sanatatea fumatorului de pipa. Riscul de cancer si moarte prematura par a apartine mai mult fumatorilor inraiti de tigarete .
Cum pot fi comparate riscurile fumatului pipei cu alte obiceiuri, cum ar fi condusul auto ? Numai tu poti sa decizi pentru tine insuti.
Daca alegi sa fumezi, trebuie sa fii grijuliu cu ceilalti nefumatori, indiferent daca esti de acord cu parerea lor despre fumat. Expunerea nedorita a cuiva la fumul de tutun strica imaginea fumatorului de pipa si ii victimizeaza pe nefumatori.
Daca simti ca riscurile sunt rezonabile si alegi sa fumezi, studiile disponibile spun ca trebuie sa o faci cu moderatie si fara inhalare. Ingrijorarea aratata fata de fumul "second-hand", exhalat de fumatori, trebuie sa-ti spuna ca e de preferat sa fumezi numai in zone bine ventilate si/sau dotate cu instalatii de purificare a aerului.
E greu sa te certi cu cineva care doreste sa se bucure de o pipa ocazional, si foarte probabil, fumatorul de pipa nu vrea sa se certe cu nimeni, oricum.

Ti-a placut acest articol? Aboneaza-te la Newsletter

Add your comment

Your name:
Your email:
Your website:
Comment:
  The word for verification. Lowercase letters only with no spaces.
Word verification:
 


HUMIDOR.RO