El Presidente este un cocktail cubanez aparut in zilele intunecate ale prohibitiei americane. Istoria acestui cocktail este intucatva amuzanta cand cativa barmani au creat acelasi cocktail in onoarea unuia sau mai mutor presedinti cubanezi, servindu-l in mai multe baruri.
Bautura aceasta aminteste adesea de comoara pierduta a zilelor bune a licorilor cubaneze, atunci cand americanii insetati - care nu erau in stare sa-si potoleasca setea cu nemaipomenitele cocktailuri - le aduceau din Havana in Florida. In timp ce majoritatea oamenilor, atunci cand se gandesc la Daiquiri si Mojito, se gandesc la Cuba, acestea fiind o parte din bauturile oferite calatorilor, multe altele au fost complet uitale.
In primele zile ale anului am vrut sa simt ceva din emotia unui El Presidente si am ajuns sa-l consum in fiecare seara timp de cateva saptamani. Reteta originala contine o proportie de 2:1:1 - rom, vermut sec si curacao, cu o jumatate de lingurita de grenadina. Problema este ca aceasta proportie folosita in reteta nu a fost grozava.
Dupa ce am incercat mai multe cocktailuri am ajuns la concluzia ca problema o reprezinta curacao, care domina complet aceasta bautura. Bautura era prea marcata de portocala iar romul, vermutul si grenadina jucau un rol secundar, ceea ce nu putea fi decat rau. Asa ca am modificat proportiile si dintr-o data, a devenit un "interesant cocktail pierdut" pentru "meniul de seara de baut acasa".
45ml rom vechi
22,5ml vermut sec
7,5ml curacao
5 lingurite de grenadina
Se amesteca cu gheata si se toarna intr-un pahar racit, ornat cu coaja de portocala sau lamaie rasucita sub forma de spirala.
Am aflat intr-o convorbire cu Wayne Curtis (And a Bottle of Rum) ca dupa ce a primit versiunea mea de cocktail, a ajuns la aceeasi concluzie folosind mai putin curacao in reteta. Totodata am aflat ca romul invechit adauga caracter bauturii si aceasta devine mai dulce. Daca este prea dulce se poate adauga un strop de bitter.
Adaptare dupa Matt Robold, rumdood.com, foto: Matt Robold
Ti-a placut aceasta reteta? Aboneaza-te la Newsletter!
Adaugă un comentariu
| < Anterior | Următor > |
|---|