In urma cu catva timp, am primit de la un membru PCB, 3 pipe achizitionate la mana a doua, pentru restaurare, un Savinelli Tris, un Vauen si un Stanwell 88.
In ordine inversa, Stanwellul a venit gata curatata si smirgheluita, urmand doar sa-i aplic o culoare mai deschisa bolului si negru buzei, poliscare bol si mustiuc si aplicare cearna de carnauba pe bol. La aceasta pipa, tema fiind mai usoara, nu am facut inca nimic din lipsa de timp.
Pipa Vauen necesita o primenire a bolului, o dezinfectare si revopsire, polishare bol si mustiuc si aplicare ceara de carnauba. Avand in vedere ca aceasta pipa avea bolul sablat, pentru curatarea vopselei si kitului cu care erau umplute gaurile de nisip, am folosit o perie cu peri din sarma. Am fost uimit sa constat cat de multe defecte de material se ascundeau sub vopseaua neagra. Dupa inlaturarea vopselei, a kitului si operatiile de polishare mustiuc si bol, am aplicat o vopsea galbena pe bol, urmata de una maro. Buza bolului, am remodelat-o rotund, curbat inspre interior, si am vopstit-o negru. A urmat aplicarea stratului de ceara de carnauba. Nu am mai dezinfectat pipa, urmand ca aceasta operatie sa fie facuta de proprietar prin "metoda profesorului" (sare si alcool).
Pipa Savinelli avea schimbat tenonul cu altul mai mare, peste care era lipit ornamentul vechi. La aceatsa pipa, a fost necesara scoaterea tenonului, adancirea gaurii in mustiuc si aplicarea unei saibe din plastic pentru a compensa spatiul ramas, adancirea gaurii in stem pentru a incapea filtrul si refacerea ornamentului din lemn (pentru caream am folosit lemn de zebrano). Dupa o osoara curatare a bolului, atat acesta cat si mustiucul au fost polishate, urmate de vopsirea bolului si aplicarea de ceara de carnauba. La aceasta pipa am aplicat si o igienizare folosind o retorta cu aclool.
Rezultatul arata in felul urmator:
| Inainte | Dupa |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |